כרמי גילון   /  1994­ - 1996


כרמי גילון, היורש של פרי כראש השב"כ, הוא בן למשפחת משפטנים ידועה. סבו היה השופט היהודי היחיד שכיהן בבית המשפט העליון בתקופת המנדט הבריטי, אביו היה פרקליט המדינה ואמו כיהנה בתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

כרמי שירת בחיל השריון ובחיל התותחנים ונפצע במלחמת ההתשה. לאחר שהשתחרר מצה"ל הוא למד מדעי המדינה באוניברסיטה העברית, שם הוא גויס לשב"כ. הוא התחיל את דרכו בארגון באגף האבטחה כמאבטח במתקנים ישראלים בחו"ל, ביניהם שגרירויות, משרדי "אל על" ומוסדות נוספים. בשנת 1982 מונה גילון לראש המחלקה היהודית והיה מעורב בלכידת "המחתרת היהודית" ויונה אברושמי, מי שהשליך רימון בהפגנת "שלום עכשיו" בירושלים ב- 1983ורצח את פעיל שלום עכשיו אמיל גרינצווייג. מדובר במתקפה החמורה ביותר של יהודים נגד יהודים בתולדות המדינה נכון לאותה תקופה.

גילון פרש מתפקידו בשנת 1987 כדי ללמוד במכללה לביטחון לאומי. עם סיום הלימודים הוא מילא כמה תפקידים בכירים בשב"כ ובמקביל למד לתואר שני במדע המדינה ובמנהל ציבורי. בהמשך הוא שירת כראש מרחב צפון בשב"כ, תפקיד שבמסגרתו הוא פיקח על פעילות הארגון בלבנון.

במרץ 1994 נבחר גילון לראשות השב"כ בהמלצת קודמו בתפקיד, פרי. בתקופת כהונתו הקצרה הוא העביר את התמקדות הארגון לטרור יהודי, בייחוד מהימין. הכיוון החדש הציב בפני גילון אתגר לא פשוט. הוא דרש ממנו לנהל מעקב אחר אזרחים ישראלים שמעולם לא ביצעו פשע, אך היו חשודים בהכנות לביצוע מתקפות חמורות ביותר נגד מדינת ישראל ומנהיגיה. הבעיה התעצמה כיוון שרוב האנשים האלה, שרובם היו מתנחלים אידיאליסטיים שעברו הכשרה צבאית נרחבת, נהנו מתמיכתם של פוליטיקאים בעמדות מפתח.

למרות ההצלחות הרבות של גילון במלחמה בטרור היהודי, דווקא בתחום זה הוא נחל את הכישלון הגדול ביותר. זמן רב לפני הרצח התריע גילון שקיצונים ינסו להתנקש בחייו של רבין כדי לבלום את תהליך השלום, רוב האנשים כולל רוה"מ רבין התייחסו להערכותיו בספקנות. בארבעה בנובמבר 1995 בסוף הפגנת תמיכה עצומה בתהליך השלום הצליח מתנקש יהודי סטודנט באונבריסיטת בר אילן יגאל עמיר לחדור ל"אזור הסטרילי" שבקרבתו של ראש הממשלה ולירות בו מטווח קצר. גילון נטל מיד אחריות על הכישלון החרוץ והגיש את התפטרותו, אך זו נדחתה על ידי ראש הממשלה שכיהן באותה עת, שמעון פרס.

למרבה האירוניה, לאחר הכישלון האדיר הזה הגיעה אחת ההצלחות הגדולות ביותר של גילון. בינואר 1996 התנקש השב"כ ב"מהנדס", יחיא עיאש, מחבל פלסטיני שתכנן כמה מהפיגועים הקטלניים ביותר על אזרחי ישראל באותה תקופה.

חודש לאחר מכן הגיש גילון את התפטרותו, כשהוא עדיין המום מההשלכות הקשות של רצח רבין.

 

 




שומרי הסף

מועמד לפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר